Titulek webu Sdružení rodáků a přátel Zruče nad Sázavou a okolí

Čas běží a přímí pamětníci již mezi námi bohužel nejsou. A tak se odvolávám na vyprávění své již dávno zesnulé sousedky milé paní Medkové. Ta vyprávěla o hostinci U Jelena, který stával nedaleko vyhlášené studny Barborky.

Vyprávěla i příběh, který by se dal datovat někdy do roku 1886, tedy po příchodu šlechtického rodu Schebků do Zruče. Datovat to do tohoto roku si dovolím proto, že se prý v hostinci scházela tehdejší zručská smetánka, to znamená zaměstnanci zámeckého pána Schebka a místní významnější hospodáři a řemeslníci. Chodíval tam i tatínek zmiňované paní Medkové, protože býval na náměstí vyhlášeným holičem. Hostinským U Jelena prý býval nějaký pan Klatovský, který býval ke svým hostům velice milý a úslužný. A tak ti hosté ani nestačili postřehnout, že pivo sem tam „řezával“ vodou, a to právě z nedaleké Barborky. A i kdyby to bývalo na něho prasklo, tak by se hosté zlobili jen malinko, protože právě v Barborce prý bývala nejlepší voda v celém městečku. 

A připití zaměstnanci zámku v hospodě vypovídali o životě pánů, a ne vždy byla všechno pravda, tak si místní starousedlíci dělali legraci, že ta voda v pivu je navíc ještě breptavá.

Zda to všechno byla pravda, to se asi už nedovíme, ale jisté je, že si občané žijící v okolí této studny v roce 1999 vymohli, aby radnice nechala studnu opravit. Prací byl pověřen pan Pavel Jelínek a studna byla skutečně opravena, a co víc - byla opatřena malým štítkem se svým krásným českým jménem BARBORKA. Následně se pak stala jednou ze zastávek venkovního zámeckého okruhu.

Asi jste nepřehlédli, že probíhají stavební práce na místě bývalého kadeřnictví. A zřejmě nejen tam!  Dotčeny jsou i veřejné pozemky a poškozena byla i studna Barborka. A tak je na místě se ptát, zda nám Barborka přežije. 

Za Spolek rodáků a přátel Zruče n. S.  Janatová